Av Henning Jon Grini, daglig leder Alternativt Spirituelt Forbund
 

Det som former oss mennesker og samfunnet vi lever i er hvilket syn vi har på oss selv og verden rundt oss. Dette synet kan rive ned eller bygge opp.

Det vi virkelig har behov for i våre dager er et nytt syn som kan bringe oss ut av de utfordringene vi har. Det vi forteller om oss selv, det vi har blitt lært opp til å tro på, har ført oss på villspor, med store problemer som følge. Vi trenger en annen historie som kan løfte, inspirere og bringe frem det beste i oss. Dette er nettopp hva ASF tilbyr.

De som er medlemmer hos oss har antakelig både tenkt og reflektert mye. Jeg antar de forstår at for å forandre samfunnet til det bedre må man begynne med seg selv. Utfordringen er at menneskene er på så veldig forskjellig nivåer. Noen kan være høyt utviklet, mens andre kan være umodne og lite reflekterte. Uansett er det viktig å forstå at alle er like mye verdt uansett, vi er bare på ulike stadier av vår sjelelige utvikling.

Menneskets verdi og kjærlighetens betydning
Men, hva er vi mennesker verdt? Det er uendelig mye! Som sjeler er vi alle elsket og verdsatt hinsides vår menneskelige fatteevne. Vi er egentlig kraftfulle og kjærlighetsfulle evige vesener. Er ikke det vakkert!? Og gir ikke det ro i sjelen!?

Mitt syn på mennesket ble radikalt forandret på 90-tallet da jeg studerte nær-døden opplevelser. Igjen og igjen fortalte mennesker om en kjærlighet så ufattelig at de ikke fant ord som dekket det godt nok. Det var et hav av kjærlighet som møtte dem på den andre siden. Den andre siden var og er gjennomstrømmet av kjærlighet.

Da er det et paradoks at vi mennesker kan behandle hverandre så forferdelig. Det er ufattelig hva vi mennesker har gjort mot hverandre, naturen og vår vakre planet opp gjennom historien.

Men, hvorfor turer vi da frem så brutalt som vi har gjort og fremdeles gjør? Det skyldes at vi midlertidig har glemt hvem vi er. Vi tror vi er separate individer, mens vi egentlig er dypt forbundet og forent med hverandre. Vi er ett med kilden. En slik innsikt er det mange som kan bekrefte av de som har hatt en nær-døden opplevelse. Ikke bare det, vi er denne altomfattende kilden, vi er fragmenter av den som skaper og erfarer seg selv gjennom oss. Det gir helt andre og svimlende perspektiver på hvem vi er og vår verdi.

Min forståelse rundt kjærlighet er at man må oppleve det motsatte for å forstå hva det er. Det er ikke nok med en teoretisk forståelse eller et konsept om hva kjærlighet er, det må erfares. Det er jo derfor så mange blir kokere, visere og kjærligere etter motgang og prøvelser.

Det er mange høyt intelligente og smarte mennesker her på planeten, men uten en dypere forståelse og erfaring av hva kjærlighet er går det galt, og det gjør det jo ofte, men det er jo en del av prosessen. Da er det greit å vite at man har flere liv til å vokse og ekspandere. Kriger hadde vært utenkelig i et samfunn fullt av mennesker som vet og har erfart hva kjærlighet er. Vi er på vei mot et slikt samfunn, det tar bare litt tid. 

Gigantisk snuoperasjon
Vi er nå i ferd med å gjennomgå en gigantisk snuoperasjon bort fra separasjon og atskilthet tilbake mot forening. Eller sagt på en annen måte, vi er i ferd med å bevege oss bort fra en egoistisk verden til en empatisk verden hvor fellesskap, kjærlighet og omtanke, ikke bare for vår neste, men også for naturen og planeten blir viktigst.

Men, vi greier ikke å skape et paradis på et blunk, siden det fremdeles finnes så mange umodne mennesker som bærer på et utdatert og gammelt syn på seg selv og verden. Noen tror fremdeles at vi er født syndige, noen tror fremdeles at noen er mer verdt enn andre, noen tror fremdeles at konkurranse og den sterkestes rett er det eneste som gjelder. Og veldig mange har blitt blendet av vitenskapen og tror ikke lenger på sjelen.

Alt dette og mer til av disse utdaterte og feilaktige livssyn får enorme negative konsekvenser. Dette har igjen skapt traumer for utallige mennesker som det tar tid å løse opp i og bearbeide. Derfor ville det spart oss for mye lidelse og trøbbel om vi får det rette synet på oss selv og verden så snart som mulig. Vi voksne trenger å avprogrammere det gamle synet og barna trenger å lære det nye. Vi er ikke alene om dette, vi får hjelp fra den andre siden og fra andre livsformer, men hvor flinke er vi til å ta imot denne hjelpen?

Hva er det rette synet?
Det er her utfordringen ligger. Det som kan guide og rettlede oss er vår egen sjel. Gjennom en mengde liv har vi tilegnet oss den erfaringen som skal til, og jeg er sikker på at våre medlemmer har hatt mange liv, ellers så ville de ikke vært med i forbundet vårt.

Det er vår egen erfaring og intuisjon som kan rettlede oss, og svarene på hva som er rett eller galt finnes i oss selv, noen ganger kan vi sanse det nokså umerkelig, andre ganger tydelig. Poenget er at vi bør stole på vår egen indre kilde, og en god lærer er den som hjelper oss til det og å finne vår egen kraft. Problemet har vært at vi har lagt alt for stor vekt på ytre dysfunksjonelle kilder, alt fra autoritære skikkelser til trangsynte religioner, men den tid er i ferd med å renne ut, nettopp fordi flere og flere får mer og mer erfaring.

Vi trenger å stole mer på oss selv, tenke selv og styrke vår kritiske sans og skjelneevne. Parallelt med dette trenger vi også å bevege oss mer fra hodet til hjerte. Det vi snakker om her er egentlig selvutvikling. Og når vi forandrer oss selv vil vi automatisk forandre verden, fordi vi alle er en del av helheten og dermed er med på å påvirke den.

Bevisst evolusjon
Opp gjennom historien har vi mennesker vært ubevisst i forhold til våre handlinger. Vi har nå utviklet oss til det stadiet at vi har blitt langt mer bevisst. Vi vet bedre nå at våre tanker, ord og gjerninger har langsiktige konsekvenser langt utenfor oss selv.

Vi har nå så stor makt at med atombomber kan vi utslette verdener, med genteknologi kan vi endre livsformer og med kunstig intelligens kan vi skape en sjelløs verden.

Men vi kan også skape noe oppbyggende, vakkert og sjelfullt. Vi har potensialet i oss til å lage en fantastisk kjærlighetsfull verden med ubegrensede muligheter.

Det er nå opp til oss, vi har blitt så mange og mektige at vi bevisst kan styre utviklingen fremover på et helt annet nivå enn før, men da må man ha et best mulig grunnlag å bygge på. Og det er nettopp det vi i forbundet vårt ønsker å gjøre noe med. Vi har presentert et nytt syn på oss selv og verden i verdigrunnlaget vårt.

Den nye verden
Vi som er medlemmer i forbundet vårt er med i det viktige arbeidet med å snu vårt syn på oss selv, noe som trengs for å skape den nye verden vi drømmer og lengter etter.

Noen er kanskje fornøyd med den verden vi har skapt, men da burde det vært unødvendig å minne dem på at vi har komplekse klima- og miljøutfordringer, ekstremt ødeleggende kriger og konflikter, splittende og polaritetsskapende holdninger og en vanvittig ulikhetskrise rundt om i verden.

Men dette er en side av historien. Vi er ikke ferdig! Vi har muligheten til å skape en verden bortenfor vår fatteevne, full av kjærlighet og omtanke for hverandre, men da trenger vi å gjøre noe med det vi tror på, det synet vi har på oss selv og verden, for det er det som har skapt den enorme ubalansen.

For problemene og utfordringene vi har i dag har dype røtter, så dype er de at dette kan ikke løses med tradisjonelle midler. Det burde vært åpenbart for alle og enhver at våpen og kriger ikke løser noen ting, men faktisk bare gjør det verre. Selv økonomiske og politiske virkemidler har begrenset varighet og effekt så lenge det ikke har blitt endringer i oss selv, i vårt syn på oss selv og verden. Politikk er jo egentlig bare dette synet satt ut i praksis. Det er vårt menneskesyn, vårt livssyn og vår tro som er kilden til varig forandring. Løfter vi det, løfter vi mennesket og verden.

Og det er hva vi ønsker med forbundet vårt, nemlig å løfte mennesker, å utvide horisonten, å skape en ny bevissthet og en spiritualitet som åpner, styrker og gir kraft.

Dette er noe av det mennesket vil bevege seg mot når det nye livssynet får gjennomslag:

  • Vi vil gå fra et samfunn som fokuserer på meg og mitt til oss og vårt.
  • Vi vil bevege oss vekk fra nasjonalisme og isolasjon til global forening og samhørighet.
  • Vi vil bli mindre og mindre opptatt av materialisme og profitt og mer og mer opptatt av giverglede og deling.

Det nye mennesket
Barbara Marx Hubbard var en amerikansk visjonær og futurist. I boken Det nye mennesket (finnes på norsk), sammenligner hun sex med noe hun kaller suprasex:
«Når det gjelder sex, har vi en lengsel etter å slå sammen genene våre for å unnfange et barn; når det gjelder suprasex, ønsker vi å slå sammen evnene våre for å nedkomme med vårt større selv og vårt virke i verden. Gjennom reproduktiv kjærlighet skaper vi barn. Gjennom samskapende kjærlighet skaper vi nye verdener.»

Her kommer forbundet vårt inn i bildet. Vi ønsker å forene og slå sammen våre evner. Vi skal gjøre vårt for å snu synet på oss selv som de fantastiske mennesker og sjeler vi er. For en ny verden forutsetter et nytt menneske som har fått et nytt syn på seg selv og verden.

Sammen skal vi støtte og løfte hverandre og være medskaper av vårt større selv og med det gi grunnlag for å skape en ny verden.

Pin It on Pinterest

Share This